Een nieuwe job zoeken terwijl je werkt: 5 tips

Schenkt je huidige werk je niet meer de nodige voldoening? Ben je aan het uitkijken naar iets nieuws?

Ongetwijfeld een goed idee, uiteindelijk willen we allemaal een job die ons ècht ligt. 

Maar hoe pak je dit het best aan? Speel je open kaart bij je huidige werkgever of houd je alles beter nog even stil?

 

Je wil op zeker spelen en niet onnodig de geruchtenmolen op gang trekken.

 

Lees onze 5 tips hoe je dit in goede baan leidt.

 

 

Tip 1: Hou je zoektocht naar een nieuwe job best nog even stil

Misschien wil je je werkgever meteen vertellen wat je plannen zijn om zo de kans te geven een vervanger te zoeken. Dit hoef je zeker niet onmiddellijk te doen. Wacht het juiste moment af en loop niet voor op de feiten. Ook je collega’s hoef je niet meteen op de hoogte te brengen, want ook collega’s praten wel eens hun mond voorbij.

 

Tip 2: Blijf je werk goed doen

Ook al haal je geen voldoening meer uit je job en kijk je uit naar de nieuwe kansen die je zal krijgen bij je nieuwe werkgever, verwaarloos je huidige werk en de samenwerking met je collega’s niet. Blijf steeds professioneel en streef naar een blijvend goede verstandhouding bij je huidige werkgever.

 

Tip 3: Vraag discretie

Vergeet je toekomstige baas niet om discretie te vragen. De kans bestaat dat zij referenties willen vragen aan je huidige werkgever. Maak hier duidelijke afspraken.

 

Tip 4: Hou de voorbereidingen voor een sollicitatie voor na de werkuren

Een motivatiebrief schrijven of afspraken vastleggen tijdens de werkuren, is geen goed idee. Je bent afgeleid en zal hierdoor zowel je werk als sollicitatie niet optimaal kunnen uitvoeren. Regel alles op een rustige manier na de werkuren.

Gebruik daarnaast zeker geen bronnen binnen je huidige bedrijf zoals je mailadres of druk je cv niet af op het werk. Zo blijf je respect tonen tegenover je huidige werkgever en verkleint de kans dat iemand op je werk merkt dat je op zoek bent naar iets nieuws.

Het gebruiken van het mailadres van je werk geeft bovendien een slechte indruk naar je toekomstige werknemer.

 

Tip 5: Nieuwe job gevonden? Blijf professioneel

Het is niet eenvoudig je baas en collega’s te vertellen dat je weggaat. Doe het op een goede manier. Bereid je rustig voor en vertel het ruim op voorhand. Zorg er ook voor dat je in een goede verstandhouding vertrekt. Stel bijvoorbeeld voor je opvolger te begeleiden en werk de laatste dagen even hard als voordien. Een professionele houding zal steeds op prijs gesteld worden.

 

Conclusie

De wereld is klein. De kans bestaat dat je je ex-werkgever of collega’s nog tegenkomt. Wanneer je vertrekt op een professionele manier wordt het later een fijn terugzien in plaats van een gênante situatie. Pas deze 5 tips toe en je zal merken dat je op de juiste manier een nieuwe job kan vinden terwijl je nog ergens werkt.

 

Heb jij vragen over je loopbaan? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging en je weet nog niet goed hoe of wat? Contacteer dan nu je loopbaancoach in je buurt.

Wij helpen je op een professionele manier verder, met kennis van zaken.