Kies ik voor mijn passie en laat ik mijn huidige job los?
Verandering vraag tijd. En dat geldt ook voor beslissingen over je huidige werk. Zeker als je zin hebt in een nieuwe uitdaging terwijl je het moeilijk hebt om je huidige job te verlaten. Velen zullen zich hierin wel herkennen.
Om in een nieuwe richting te stappen moet men het oude durven en kunnen loslaten.
Hier geven we een paar tips om je te helpen loslaten.
Stap 1: Je pad wordt gevormd door het te bewandelen
Traditioneel focust loopbaanbgeleiding zich op de Exploratie: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik. Je kan je hierin blijven verdiepen en analyseren, maar het helpt je vaak – letterlijk – geen stap verder.
Bij het CoachBureau gaan we verder. De kunst is immers om op tijd uit de analyse te stappen en in de actie te gaan.
Door in actie over te gaan ga je je dromen en ideeën uittesten. Op deze manier ontdek je wat je echt ligt, hoe dit aanvoelt, of het echt wel iets voor jou is.
TIP: Ga actief experimenteren: je leert meer over jezelf door te doen, dan door de dingen te blijven overdenken.
Stap 2: Bewandel meerdere paden tegelijk
Het uittesten van je dromen en ideeën doe je stap voor stap. Je leert hieruit, je stuurt bij en de dromen worden concreter.
Bij het uittesten bewandel je meerdere paden tegelijk: het pad van je huidige job en dat van je droomjob.
Je geeft je huidige pad niet op tot je een goed beeld hebt gekregen van de alternatieven. Deze verandering vraagt tijd. Dit wordt gezien als een zeer leerrijke en uitdagende fase.
Tip: Loopbaandenken is geen verhaal van OF-OF , wel van EN-EN
Stap 3: Veranker je nieuwe pad
Door in het nieuwe te stappen en er geleidelijk in verder te groeien, kun je op een bepaald moment je huidige job gemakkelijker loslaten. Je kiest expliciet en met zelfvertrouwen voor de dingen waarvan je echt weet dat je ze wil doen.
Naarmate de dingen die je doet duidelijker en concreter worden, gaan ze deel beginnen uitmaken van je dagelijkse leven.
En wie weet, wanneer de routine opnieuw de overhand begint te nemen, kan dit aanleiding zijn om een nieuwe cyclus van exploratie op te starten om zodoende weer een nieuwe uitdaging te vinden.
Nog een paar concrete tips van het CoachBureau:
- Experimenteer: in kleine stappen. Doe nieuwe dingen, probeer ze uit alvorens je definitief te engageren. Uit het experiment ga je heel veel leren over jezelf en wat je echt wil en kan.
- Wacht niet te lang met exploreren. Van zodra je een beeld hebt wat je wil, ga je zo snel mogelijk aan de slag met experimenteren. In kleine stapjes test je je ideeën uit. Je leert en kan bijsturen. De ene stap leidt tot een volgend idee….
- Leren door te doen: Focus ligt op Testing & Learning, veel minder van Planning & Implementeren. Zeker wanneer je een stap in het onbekende wil zetten zal je veel meer leren door actief de dingen uit te testen dan in gedachten alles mooi en netjes te plannen. Leren door te doen is ook Trial & Error. Dit is zeer belangrijk in een succesvolle transitie. Je laat geleidelijk het verleden los door stap voor stap nieuwe acties en relaties uit te bouwen. Op deze manier maak je ‘geinformeerde keuzes’
- Bevestig: vanuit de exploratie ga je je ideeën verder kunnen testen. Vind ik het leuk? Ben ik er goed in? Ben ik er toe in staat?
- Zoek andere mensen op: breid je netwerk uit. Wie zijn je rolmodellen. Kom met hen in contact. Wat doen zij? Wat is hun mening? Welke ervaringen hebben zij? Deel met hen wat je wil en dat je denkt. Zij zijn een belangrijke inspiratiebron en dat duwtje in de rug dat je vaak nodig hebt.
- Zoek andere groepen op die rond jouw domein actief zijn: wordt er een insider, deel wat je weet en wat je kent. Je netwerk zal zich verder uitspreiden. Bovendien vinden de meeste mensen een nieuwe job via hun persoonlijke connecties.
- Mensen die kort bij je staan riskeren je te beschermen tegen het nieuwe. Ze hebben het goed voor met jou en zijn daarom bezorgd. En zullen net daarom de verandering die je wil aangaan tegenhouden. Zij hebben de neiging te focussen op de risico’s en wat er fout kan gaan. Dit is goed bedoeld, vanuit een bezorgdheid. Wees je daar bewust van.
- Luister naar jezelf om je prioriteiten te bepalen. Durf je intuitie te volgen
- Grijp de opportuniteiten die op je pad komen.
- Indien nodig, neem een stapje terug. Maar niet te lang. Integreer wat je geleerd heb en ga verder aan de slag.
- Herwerk je verhaal: door je pad te bewandelen leer je bij. Je verhaal groeit en evolueert. Integreer dit verder in de manier waarop je de zaken uiteindelijk zal verankeren.
- Doe aan story telling en deel je verhaal met anderen. Wie ben je, wat kan je, wat doe je?
- Diepe verandering: je start met kleine stappen, vaak parallel aan elkaar. Je doet meerdere dingen op eenzelfde moment. Deze aaneenschakeling van kleine stappen en parallelle projecten zullen uiteindelijk leiden tot de diepe verandering.
Kortom: Tegen dat je je oude job opgeeft, is je nieuwe duidelijke gedefinieerd en gelanceerd.
Hulp nodig? Contacteer een ervaren coach. We helpen je mee vorm te geven aan je pad.