Solliciteren in tijden van Corona

Terwijl de coronaviruspandemie economieën over de hele wereld blijft beheersen, zijn weinig sectoren onaangetast gebleven, en dat heeft enorme gevolgen, niet alleen voor het personeel, maar ook voor het wervingsproces. Sommige bedrijven hebben de aanwerving stopgezet totdat de economische impact van het virus duidelijk wordt. We merken dat niet elke branche vertraagt. Bepaalde sectoren blijven aanwerven. Proberen te timen wanneer de beste tijd is om aangenomen te worden, heeft geen zin. Begin gewoon met zoeken. Stop niet, zelfs wanneer je denkt er weinig aanwervingen gebeuren.

Zal de zoektocht moeilijker zijn? Mogelijk. Maar wat er ook gebeurt, er is nooit een 100 procent volledige stop. Het wordt alleen iets competitiever. Daarom moet je als werkzoekende op alle niveaus competitief en consistent blijven. Wij geven een paar tips hoe nu solliciteren.

 

Een job zoeken tijdens Corona

Maatregelen om de uitbraak in te dammen, zoals sociale afstand en thuiswerken, hebben bedrijven echter verplicht om creatief te zijn met hun wervingsprocessen, en velen kiezen voor virtuele methoden, zoals videoconferenties. Dit zal een van de eerste manieren zijn waarop het coronavirus uw zoektocht naar een baan zal beïnvloeden.

Als je werk zoekt zal je nieuwe manieren moeten bedenken om jezelf het beste online over te brengen.

Het is tenslotte tijd om te schitteren. Een Skype-interview voelt ongetwijfeld anders aan dan een persoonlijk interview, het zal wel jouw ticket voor succes zijn. Dus pak het goed aan.

Het Coachbureau geeft je hieronder enkele tips & trics voor het virtuele sollicitatiegesprek.

Test je online tools
Zorg ervoor dat de internetverbinding en het programma voor videoconferenties allebei goed werken voorafgaand jouw interview.

Kleed je op de juiste manier
Je kleden voor succes is niet minder belangrijk voor interviews op afstand. Kleed je netjes, zoals je zou doen voor een persoonlijk interview, en zorg ervoor dat ook je omgeving netjes is.

Wees voorbereid

Doe je huiswerk net als bij elk ander interview, oefen je antwoorden op belangrijke interviewvragen en bereid je eigen vragen voor de interviewer voor. Gebruik LinkedIn om je profiel in de verf te zetten.

Wees persoonlijk

Maak oogcontact, lach vaak en toon je enthousiasme voor de functie.

100% Concentratie
Zorg ervoor dat je volledig betrokken bent bij het gesprek en vermijd afleidingen. Zet je smartphone eventjes opzij.

Follow-up

Het is ook jouw taak als kandidaat om dit consequent op te volgen. Sluit af door te vragen naar de volgende stappen in het interviewproces. Stuur een follow-upnota naar je interviewer en bedank hem voor de tijd.

Andere mogelijkheden/opportuniteiten overwegen

De uitbraak van het coronavirus kan je ook leiden naar nieuwe loopbaantrajecten en vaardigheden die je in het verleden misschien niet hebt overwogen. Deze crisisperiode kan uiteindelijk ook positieve effecten hebben op de rest van je carrière. Je kan nu werken aan nieuwe vaardigheden, en zo de richting van je carrière veranderen.Als je altijd al een blogcarrière wilde beginnen, of grafisch ontwerper worden, content moderator of meer, dan is dit het moment om op zoek te gaan naar een andere job.Tijdens deze digitale transformatieperiode kan het ook interessant zijn om te werken aan een aantal digitale en technische vaardigheden die kunnen helpen om je cv een flinke boost te geven. Op YouTube kan je aan de hand van tal van filmpjes je vaardigheden in Excel, Adobe Elements of Word verbeteren.

Het is nu ook het moment om je te concentreren op je aanwezigheid op social en digitale media. Gebruik deze tijd om door je sociale media-profielen te bladeren, ongewenste inhoud te verwijderen en indien nodig privé te maken. Bouw je merkimago op, werk aan je portfolio en laat je naam op het internet verschijnen. Dit is het moment om het te doen!

Zoals je kunt zien, hoef je niet in paniek te raken over het coronavirus of over het einde van de wereld. Tijdens deze crisisperiodes is het goed om er ook de positieve punten in te vinden. De wereld wordt steeds meer digitaal en naarmate dit virus zich verspreidt en de technologie zich blijft ontwikkelen, kunnen we ons hierop best voorbereiden. Met wat extra inspanning kan je steeds hopen op succes.
Blijf dus actief, ga erop uit en solliciteer!